Co je EM

Profesor Terua Higa vypracoval technologii Efektivních mikroorganismů®, které se vzájemně podporují a vytvářejí tak velmi univerzální nástroj, čili ve zkratce EM® - Efektivní mikroorganismy. Skládají se z mnoha kmenů mikroorganismů získávaných z přírodního prostředí, vybraných z hlediska splnění stanovených úkolů v zemědělství a ochraně životního prostředí. Hlavně jsou využity bakterie mléčného kvašení (BMK) zejména - Lactobacillus, Streptococcus, Enterococcus, Lactococcus. Bifidobakterie (Bifidobakterium bifidum), které napomáhají organismu v boji proti rozličným střevním zánětům a mají prokazatelný protinádorový účinek. Mikroskopické houby: sacharomices cerevisiae, působí na vzrůst pH bachorové šťávy s následným rozvojem celulotické mikroflóry.
Za účinností a výjimečností technologie EM® stojí spojení vlastností aerobních a anaerobních mikroorganismů, které potřebují různé podmínky pro svůj rozvoj a přežití. Přípravky EM® využívají jev společného působení různých skupin mikroorganismů, které koexistují ve společném prostoru podle zásad symbiózy a rovnováhy tak, jak tomu je ve vyváženém prostředí. Odpovídajícím způsobem použité Efektivní mikroorganismy vytvářejí možnost regulovat negativní jevy a napomáhat těm pozitivním všude tam, kde mají důležitý význam biochemické procesy spojené s aktivitou mikroorganismů. To dělá z EM® unikátní formuli s probiotickým účinkem. Základní zásadou působení EM® je interakce s mikroorganismy, které se vyskytují v určitém prostředí a využití působení přizpůsobivých mikroorganismů z tohoto prostředí. Díky těmto vlastnostem je EM® účinný i za proměnlivých podmínek a po každém jeho použití dochází k celé řadě pozitivních jevů. Univerzálnost a účinnost technologie EM® je založena na velmi jednoduchém jevu - na působení v souladu s přírodou a nikoli proti ní.